DAN ŽENA

8. marec je dan žena. Dan, ko naj bi za trenutek postali in pomislili na vse ženske, ki vsakodnevno s svojimi dejanji vplivajo na nas in na naše življenje.

Čeprav je žalostno, da moramo leta 2019 še vedno opominjati na pomembnost enakopravnosti vseh žensk v obliki praznika, je le-ta nujen. Kajti mnogi na ženske še vedno gledajo zviška in čeprav se letos praznuje že 95. obletnica prvega dneva žena, mnogi še vedno tarnajo in se pritožujejo, ker imamo ženske po vsem svetu en dan posvečen le nam.

»Zakaj pa ne praznujemo dneva moških?« Odgovor na to je preprost. Ker je dan moških vsak dan. Ženske smo za svoje enako delo še vedno plačane manj kot moški. In čeprav je v Sloveniji v letu 2017 razlika v plači med spoloma bila »le« 8%, je drugod po svetu ta številka mnogo večja. Že samo na območju Evrope je povprečna ženska plača (za enako delo) manjša od moške za še enkrat toliko – za 16%, v Estoniji pa je manjša za kar 25,6%. Torej ženske tam zaslužijo le tri četrtine moške plače.

Kljub vsem feminističnim prizadevanjem še vedno živimo v moškem svetu, ki ga oblikuje patriarhalna družba. Ženska, ki pri tridesetih še nima družine je obravnavana kot sebična ter zagledana sama vase in v svojo kariero, medtem ko takšnega moškega družba postavlja za zgled ter ga označuje kot vzornega in uspešnega moškega. Tudi s seksizmom se ženske še vedno srečujemo na vsakem koraku in feminizem je še vedno obravnavan kot nekaj slabega, saj je velikokrat narobe razumljen s strani ignorantnih ljudi, ki se jim v življenju nikoli ni bilo treba boriti za osnovne človekove pravice.

In tako 95 let kasneje, ko cvetličarne in trgovine poskušajo zaslužiti tudi s tem praznikom, ženske za dan žena dobivamo rože. Čeprav je to lepa gesta, ki nam kakopak pričara nasmešek na obraz, rože niso tisto, za kar se borimo. Roža, ki jo ženska dobi v dar, je simbol večnega boja naših prednic za enakopravnost, volilno pravico in možnost samostojnega odločanja o svoji usodi. A boj še vedno ni končan.

Namesto rož nam prihodnje leto raje podarite enakopravnost. Enakopravne plače in spoštovanje, ne prosimo za veliko. Le za to, kar nam kot članicam družbe pripada.

Drage ženske in dekleta, čestitam vam za dan žena!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s