KULTURA IN SODOBNA DRUŽBA

Že od malega nas v šolah učijo, da je 8. februar dan, ko se lahko mirno posvetimo kulturi in poklonimu izvrstnemu Prešernu, ki je slovensko poezijo povzdvignil na evropsko raven. A kljub temu, da ima Prešernov dan v Sloveniji status dela prostega dne, mnogi še vedno ne cenijo in spoštujejo kulture in slovenskih umetnikov.

Slovensko stanje v kulturi je ponižujoče in mnogi na poklice, ki se ukvarjajo s kulturo, gledajo zviška in zaničujoče. Študenti, ki so se odločili, da bodo svojo kariero razvijali na področju kulture in so zato izbrali temu primerno smer študija, iz dneva v dan poslušajo kritike in vice na svoj račun, kajti s kulturo se preprosto ne da preživeti. Prav imajo – in to je sramotno.

V kulturi ni kruha, ni služb in ni denarja – neštetokrat ponovljene besede, ki so se počasi, a vztrajno zasidrale v podzavest vsakega državljana. Žal je res tako, a za to niso krivi naši umetniki, kajti med nami jih je kar nekaj izvrstnih. Kriva je sodobna, mehanizirana in kapitalistično usmerjena družba. »S kulturo ne pridobiš ničesar, zakaj bi sploh hodili v gledališče in na razstave?« Takšna je žal mentaliteta slovenskega povprečneža.

In žal vedno manj zanimanja za umetnost tudi nekatere slovenske umetnike pripelje v skrajnosti, plagiatorstvo in obup, ki seveda nikakor ni izgovor za takšna dejanja. So res tako »leni« in »netalentirani,« da njihove umetnine niso dovolj ali je ustvarjanje zanje izgubilo smisel, ker ne doseže želenega učinka?

Seveda se (vsaj večina, verjamem) z umetnostjo ni začela ukvarjati zaradi dobička in bogastva, temveč da naši materialistično usmerjeni družbi da nekaj neoprijemljivega, a enkratnega in večnega. A kljub temu, da se z umetnostjo povprečneži ne nasitijo, si naši umetniki zaslužijo mesto v tej državi in plačo, s katero bodo preživeli mesec. Konec koncev so prav tisti, ki celo leto pljuvajo po kulturi in poudarjajo njeno neuporabnost najbolj hvaležni za Prešernov dan, saj imajo končno lahko podaljšan vikend.

Dragi bralci, izkoristite ga!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s