ČRNI PETEK, PRAZNINA, METEK

Črni petek – najpomembnejši potrošniški praznik v Ameriki, pri nas pa iz leta v leto pridobiva na popularnosti. Vpliv ogromnih popustov (na sicer nabite cene) na vročične ljudi, ki brezglavo tekajo iz trgovine v trgovino in kupujejo stvari, ki jih sicer ne potrebujejo, me vedno znova presune. In kdo bi jim zameril, tudi jaz sem med njimi.

Čeprav ne potrebujem ničesar, se še vedno z veseljem in v pričakovanju zapeljem v dvajset minut oddaljeni nakupovalni center, kjer me vselej namesto nizkih cen in obilo novosti “preseneti” polno parkirišče, božična osladnost in gneča, ki se brez sramu lahko primerja s tisto v menzi v času kosila.

Ljudje smo naivni. Z božičnimi lučkami in okraski, ki jih že novembra kupimo zaradi popustov, si urejamo in okrašujemo majhne prostore, v katerih bivamo, v upanju, da jih bomo lahko nekoč rekli dom.

In vedno znova trg in ogromne verige trgovin izkoriščata našo naivnost.

Res potrebujem pet sveč z vonjem po božičnih piškotih? Ne. A kupim jih vseeno. Tako lahko vsako leto znova v steklenem kozarčku izgori moje upanje o boljši in pravičnejši družbi ob spremljavi vonja po božičnih piškotih, ki jih ni od nikoder.

A črni petek (ali black friday v izvirniku) se ni vedno nanašal le na blišč in bedo sodobne potrošniške družbe. Ta termin so pričeli uporabljati že v petdesetih letih filadelfijski policisti. V petek po Zahvalnem dnevu so se namreč v mesto pričele zgrninjati gruče turistov in potrošnikov iz predmestja, da bi si ogledali tradicionalno tekmo ameriškega nogometa Army-Navy. Ta dan so ljudje v mestu povzročali kaos in v nestrpnem pričakovanju tekme vročično nakupovali. Seveda so vsesplošno gnečo z veseljem izkoristili roparji, ki so z lahkoto oropali prenabite trgovine.

Seveda se nakupovalna vročica pozna še danes (oziroma se šele razvija do svojega maksimuma) in ime črni petek nedvomno označuje tudi porast števila prometnih nesreč (in posledično smrtnih žrtev), ki se dogodijo na ta dan. Večina ljudi se namreč vrača domov z večerje za Zahvalni dan, hkrati pa se vsem mudi izkoristiti absurdno visoke popuste, tako da so pripravljeni za tistih nekaj dolarjev manj, plačati z življenjem.

Tako črni petek res postane črn, saj v takšnih trenutkih zasije dolgo skrita praznina v nas in tako jo lahko končno ponosno razkazujemo svetu. In črnih obrazov se vračamo domov, saj vedno znova spoznamo, da te praznine ne moremo zapolniti z nakupovanjem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s