Novoletne zaobljube

Čeprav smo že krepko zakorakali v januar, si jaz šele zdaj postavljam novoletne zaobljube. Če se jim lahko sploh tako reče. In pri tem se vprašam: »Zakaj?«

Zakaj sploh čutim potrebo po zastavljanju nekih navideznih ciljev, ki jih po navadi tako ali tako ne dosežem, saj zaobljube opustim takoj po nekaj tednih. »Saj bom jutri,« si rečem. In tako je bilo tudi s postavljanjem zaobljub – saj bom jutri. Ampak če odlašam z zastavljanjem ciljev za to leto: si jih sploh želim doseči?

Tako sem se znašla v vrtincu razmišljanja in prevpraševanja svojih želj. Eksistencialna kriza? Dvomim, ne gre mi tako slabo. Ravno nasprotno – v trenutni situaciji mi je tako udobno, da bi tu ostala za vedno. Brez ciljev, brez obveznosti. In tako sem ugotovila, zakaj sem se težko spravila k pisanju novoletnih zaobljub. Strah me je bilo. Strah pogledati v prejšnje leto in ugotoviti, da svojih ciljev nisem dosegla. Kaj dosegla, niti spomnim se jih ne. In seveda strah pred ponovnim neuspehom.

Še vedno govorim o novoletnih zaobljubah? Da in ne. Ljudje radi izkoriščamo prelomnice za zastavljanje ciljev ali zaobljub. To nam nudi občutek ponovnega začetka, občutek, da lahko pritisnemo reset, da imamo vajeti v naših rokah. Ampak a je to res? Utopično je reči: »New year, new me.«  Nov ti v kakšnem smislu? Še vedno si to ti, odlikujejo te pretekle izkušnje in tvoje mišljenje. Z novim letom ne moreš kar obrniti plošče in pritisniti gumba reset. Lahko pa se zamisliš nad preteklim letom in se vprašaš, če si s seboj zadovoljen ter pomisliš, če imaš kakšne cilje. In ko to ugotoviš ter seveda ugotoviš zakaj si želiš nekaj spremeniti, šele takrat si lahko postaviš novoletne zaobljube, ki se jih boš dejansko držal.

Z novoletnimi zaobljubami ali brez, naj bo novo leto uspešno, nenapisani cilji doseženi in vse to seveda pospremljeno z zdravjem in srečo, ki stopata z roko v roki. Srečno!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s