Vamos a la playa!

Včeraj sva se s fantom odpravila na izlet na majhen otok v Dalmaciji, ki baje slovi po čisti vodi in lepih plažah. Ker na otoku ni ničesar razen ene restavracije, sva hrano in pijačo seveda vzela s seboj, tako kot večina drugih. Plaža je od daleč res bila božanska – okrogli beli kamenčki ter gladke skale, ki se stegujejo v turkizno morje. Milina. A takoj, ko sva se približala, se je pravljična predstava spremenila. Skriti med bele kamenčke so bili plastični zamaški in po skalah so kot posušene meduze svoje »lovke« raztegovale mokre plastične vrečke.

IMG_20190811_173347.jpg

Očitno nisem bila edina, ki so jo smeti zmotile, kajti takoj za nama je na plažo prišla francoska družina. Mama je, še preden je odložila svojo torbo in razgrnila brisačo, pričela pobirati smeti v okolici, njenemu vzoru pa sta sledila njena sinova. Res drži, da en človek ne more narediti spremembe?

Odpravim se v morje in mimo mene zaplava počen plastičen kozarček. Poberem ga in nesem v vrečko za smeti, ki sem jo prinesla s seboj. Ponovno zaplavam in mimo mene priplava košček lubenice. Ribe danes očitno ne bodo lačne. Ko grem iz vode, plavam mimo majhnih koščkov plastike, nič večjih od mojega nohta. Prepozno je. Teh koščkov ne morem več pobrati iz morja.

Dan je mimo in počasi se pripravljava na odhod z zadnjo ladjico. Na plaži je le še nekaj ljudi in preden vse pospravim v nahrbtnik, se odločim narediti sprehod po plaži. S seboj seveda vzamem vrečko – po vzoru francozinje, ki je smeti pobirala zjutraj. Obhodim plažo in napolnim vrečko, a vseh smeti očitno nisem pobrala, kajti ustavi me ženska, ki je videla, kaj počnem in mi v vrečko da še en počen plastičen kozarec. Zahvalim se ji in grem dalje, a nasmeška ne morem skriti. Obrnem se in vidim, da je tudi ona pričela pobirati smeti. Očitno en človek res lahko naredi spremembo.

Z grenko-sladkim nasmeškom na obrazu odideva s plaže. Prišla sva s prazno vrečko za smeti, odšla s polno – od tega je bila v vrečki najina le pločevinka piva.

IMG_20190811_182859.jpg

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s