Razglednice 21. stoletja

Živimo v času, ko Instagram, Facebook in druga socialna omrežja diktirajo naše življenje. Za večino so družabna omrežja prva stvar, ki jo pogledajo, ko zjutraj vstanejo. Naval obvestil in nenehnega piskanja, to je budilka 21. stoletja. Tega se zaveda skorajda že vsak. »Priznam, preveč visim na telefonu,« so besede, ki jih je lahko izgovoriti (in najverjetneje so še kako resnične). Drugače pa je, ko socialna omrežja in naša online persona pričnejo nezavedno vplivati na naš vsakdanjik.

Izbiraš destinacijo za dopust? Samo poscrollaj po svojem Instagramu pa boš dobil nešteto idej! Si pozabil, kam gre na počitnice tvoj prijatelj? Počakaj nekaj dni, zagotovo bo objavil kakšno fotografijo! Živimo v svetu, ko je skoraj utopično misliti, da bi šel na dopust brez da bi se o tem pohvalil znancem na socialnih omrežjih. Smo res prišli tako daleč, da brez potrditve javnosti ne moremo uživati?

Danes sem deset minut opazovala dekle, ki je na prepolni plaži v upanju, da bo lahko posnela popolno fotografijo, zamenjala štiri pare kopalk. Medtem pa je njen fant potrpežljivo čakal in že v stoto pritisnil gumb. Oh, stvari, ki jih ljudje delamo za ljubezen! »Namesto, da bi zaplavala v morje in uživala na še kako zasluženem dopustu, raje zapravlja čas s fotografiranjem!« sem pomislila. A kmalu mi je v misli prišla slika, kako tudi jaz tisoče kilometrov od doma iščem najlepši kotiček za fotografijo. Je dopustovanje 21. stoletja res prišlo do te točke? Tolažimo se z mislijo, da je Instagram zgolj foto album 21. stoletja in da fotografije objavljamo zato, da lahko na malo drugačen način svoje spomine delimo s svetom. V resnici ne vem, koliko resnice je v tej laži, a rada verjamem vanjo, kajti misel na to, da smo postali sužnji lastnega izuma, me straši.

Pa naj bodo to infulencerji ali zgolj mi, navadni smrtniki, vse ima zdravo mejo. Lepo je vedeti, da smo všečkani in da so drugi veseli za naše uspehe, a najpomembneje je to, kar se ne da povedati z všečki na Instagramu ali z reactioni na Facebooku. Ohranimo naše odnose pristne in spomine žive. Potujmo, uživajmo in fotografirajmo, … pa tudi objavljajmo. Naj bodo všečki naše vino in mi bodimo pijani od samovšečnosti. Navsezadnje se samo enkrat živi, mar ne? Poskrbite, da se vas ljudje ne bodo spominjali zgolj kot uporabniško ime na Instagramu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s