VSE NAJBOLJŠE, ZEMLJA

22. april je letos velikonočni ponedeljek – dan, ko se odpravimo v naravo »pokurit« velikonočne kalorije in še pogosteje usedemo v avto in gremo obiskat sorodnike v sosednji kraj. A danes ni le dneva prost dan, temveč je tudi dan Zemlje, naše edine domovine, pa čeprav jo mnogi dojemajo kot le planet, na katerem živimo.

Čeprav zaradi »pomembnejšega« praznika letos o dnevu Zemlje ni toliko govora, je prav letos ta dan tisti, o katerem bi morali največ govoriti. Kajti oktobra lani je IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) izdal poročilo o šokantnih posledicah globalnega segrevanja, ki nam grozijo, če nujno ne zmanjšamo izpustov do leta 2030, do leta 2050 pa izpustov sploh ne bi smelo biti več. O poročilu se je seveda govorilo dober teden, a pol leta kasneje se zdi, da so oblasti na to pozabile.

In tako pridemo na vrsto mi. Čeprav smo brez neizmerljivega bogastva in naš vpliv ne seže dlje od družinskega kroga, naš glas šteje. Šteje, če govorimo vsi naenkrat in naglas. Slišani smo bili že 15. marca, ko so se po celem svetu naenkrat odvijali protesti. Več protestov za en cilj – za boljši jutri.

A seveda kot se zdi, smo tisti, ki nam je mar še vedno v manjšini. S 1. januarjem letos so postale v trgovinah plastične vrečke, ki se jih dobi na blagajni, plačljive, a mnogi še vedno raje odštejejo 10 centov za vrečko, kot da si prinesejo svojo od doma. Na drugi strani pa so ljudje, ki se ob pogledu na odvečno in nepotrebno embalažo zgražajo, zato celo kosmiče in testenine kupujejo v trgovinah brez embalaže. Ena takih je Rifuzl, ki je svoja vrata odprla decembra lani. Seveda se mnogim zero-waste življenje danes zdi neuresničljiva iluzija, a upam, da bo kmalu mogoče.

Čeprav zagovarjam to, da le z drastičnimi spremembami lahko nekaj spremenimo, sem tudi mnenja, da je že en sam majhen korak proti cilju boljši kot nič. Ni treba takoj preklopiti na zero-waste stil življenja, za začetek lahko namesto da sadje in zelenjavo kupujemo že vnaprej zapakirano, gremo na tržnico. Namesto z avtom se vozimo z mestnim avtobusom – ali še bolje s kolesom, lahko pa gremo celo peš. Ločujmo – ni nam treba ločiti vsakega papirčka, a plastenke vseeno ne sodijo v mešane odpadke. Da se pa rešimo dileme, sploh ne kupujmo plastenk vode, ampak raje nosimo s seboj steklenico in jo sproti večkrat napolnimo. Če pa že kupimo vodo, jo kupujmo v steklenici ali tetrapaku, ki naj bi bil okolju prijaznejši. In ko gremo v hribe ali na piknik v naravo, vedno odnesimo smeti s seboj.

Malo je potrebno, da spremenimo naše vsakodnevne navade na boljše in če se vsak malo potrudi, nam bodo kmalu te stvari postale samoumevne.

Naj se dneva zemlje ne spominjamo samo z deljenjem fotografij in zapisi na internetu, ampak tudi dejansko nekaj naredimo. In začeti moramo danes, kajti naslednje leto bo morda že prepozno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s