KDO JE SHOWERTHOUGHTS IN ZAKAJ SE JE ODLOČILA, DA BO EN MESEC NOSILA ISTO BELO OBLEKO?

Pogovarjala sem se s showerthoughts, ki je sicer profil na instagramu, za njem pa stoji Araceli Segura, simpatična triindvajsetletna Newyorčanka, ki se je odločila, da bo cel mesec april nosila isto belo obleko. Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, se za njenimi ciničnimi skicami, ki jih objavlja na svojem instagram profilu showerthoughts.nyc, skriva veliko več, kot bi si človek mislil, med drugim tudi njen novi projekt sinnerthoughts.

O trajnostni modi, njeni drzni potezi ter o njenem alter egu sva se pogovarjali v spodnjem intervjuju.

 

Kako bi opisala showerthoughts?

Showerthoughts je mlada ženska, ki je sicer cinična, a vseeno polna upanja. Govori resnico ter predstavlja ženske, ki si tega ne upajo.

IMG_20190409_151505.pngfotografija z instagrama @showerthoughts.nyc

 

Kako se ti je utrnila ideja za SINNERTHOUGHTS in zakaj si projektu nadela takšno ime?    (op. sinnerthoughts – misli grešnikov)

Koncept projekta sinnerthoughts izvira iz spoznanja, da smo vsi, vključno z mano, grešniki, vsaj kar se tiče skrbi za naš planet. Sem milenijka, ki si želi živeti trajnostno in želim uporabiti svoj glas za promoviranje trajnostnega načina življenja. Hkrati pa imam tudi jaz misli, ki niso najbolj ekološke in to si želim spremeniti.

Kaj je sinnerthoughts oz. »The white suit project«?

Projekt sinnerthoughts ustvarjam jaz (oz. moj alter ego showerthoughts), ki bom cel mesec nosila enako belo obleko, da bi več ljudi navdihnila in ozavestila o štirih načelih trajnostne mode. Hkrati pa si želim spremeniti svoje slabe navade in pričeti živeti bolj trajnostno življenje.

IMG_20190409_151551.pngfotografija z instagrama @aracelisegurav

Praviš, da te je za projekt navdihnila Marina Testino. Si pred realizacijo le-tega imela kaj pomislekov?

Ja, Marina je enako obleko nosila celo dva meseca in vem, da je na poti doživela veliko ovir. A pomislila sem, da če je uspelo njej, lahko tudi meni. Vedela sem, da je bela obleka zelo tvegana poteza, a le s tveganjem lahko ustvarimo radikalne spremembe. A vseeno sem o tem razmišljala vsaj en mesec in morala sem počakati, da se vreme izboljša.

 Si imela veliko težav, ko si izbirala kos oblačila, ki ga boš nosila cel mesec? O čem si razmišljala, ko si se o tem odločala?

Najprej sem pomislila, kaj mi je všeč in kaj rada nosim. Želela sem izbrati nekaj, v čemer se bom počutila udobno in kar bom lahko nosila ob različnih priložnostih. Največji izziv mi je predstavljalo to, da bom to morala nositi tudi v službi, saj delam v pisarni. A najpomembneje mi je bilo, da bom lahko s tem kosom oblačila kombinirala čimveč čevljev in majic pod suknjičem, saj sem želela dokazati, da se tudi s samo nekaj kosi oblačil da narediti veliko različnih kombinacij, ki jih lahko nosimo vsak dan.

Minil je en teden, odkar si začela s tem izzivom. Si se že soočila s kakšnimi težavami?

Seveda! Predvsem moram biti zelo previdna v restavracijah in lokalih, da se ne umažem. Tudi vreme mi je delalo kar nekaj preglavic, kajti nisem si mislila, da bo še vedno tako mrzlo! Ampak seveda lahko nosim vintage jakne oz. jakne iz druge roke, tako da se da potrpeti. Upam pa, da mi ne bo treba nikamor, kjer bi morala biti posebej lepo oblečena. Čez vikend sem sicer imela zmenek in strah me je bilo, da bom izgledala malo čudno, a mislim, da ni bilo tako hudo.

Se ti zdi, da ti bo uspelo zdržati cel mesec?

Mislim, da je to mogoče. Mojim sodelavcem se bo zagotovo kmalu pričelo zdeti čudno, da vedno nosim eno in isto stvar, a dokler me zaradi tega ne bodo odpustili, mislim, da ne bi smela imeti večjih težav. Sicer pa mislim, da na dolgi rok nošenje ene in iste svari ni izvedljivo, ampak zaenkrat mi uspeva!

Bela obleka oz. »The white suit« je že preživela noč v disku. Kje je meja, če meja sploh obstaja? Obstaja situacija, v kateri bi si rekla: »Ne, žal ne morem obleči bele obleke za to priložnost«?

Morda bi se temu izzivu odpovedala, če bi bila povabljena na kakšen zelo pomemben dogodek na primer poroko ali pa gala. Ampak zaenkrat česa takšnega nimam v načrtu. Mislim, da je za to, da nosiš ves čas eno stvar, potrebno veliko samozavesti (in alkohola), a upam, da bodo zaradi tega drugi postali bolj pozorni na ta projekt in bodo pričeli spoštovati namen, za katerega se borim.

Ko končaš s tem izzivom, boš poskusila nositi več oblek znamk, ki podpirajo trajnostno modo?

Vsekakor! Vedno so me zelo zanimala vintage oblačila in zelo se trudim, da bi minimalizirala svojo garderobo in zmanjšala obseg oblačil, ki jih imam. Mislim, da bom od zdaj naprej kupovala zgolj še oblačila iz naravnih materialov, saj se v njih počutim bolje in želim si (p)ostati ikona za trajnostni način življenja tudi po tem, ko bom s projektom sinnerthoughts že zaključila.

Imaš kakšen nasvet za ljudi, ki bi si želeli živeti bolj trajnostno in mogoče celo razmišljajo, da bi tudi oni poskusili s tem izzivom?

Svetujem jim, naj sledijo vsaj enemu izmed štirih načel trajnostne mode – sposodi si, posojaj, kupi trajnostno ali kupi vintage, torej iz druge roke. Naj veliko preberejo o modi in njenemu vplivu na okolje ter se tako izobrazijo, kako lahko vsak posameznik pomaga. Odkar sem ukvarjam s tem projektom, sem opazila veliko vsakdanjih navad, ki bi jih morala spremeniti: od tega, da se naučim reči, da ne rabim računa ali vrečke, pa do tega, da bi morala nehati uporabljati vrečke za banane in avokade, saj jih za sadje z lupino res ne potrebujemo! Veliko je možnosti, kako lahko vsak posameznik prične živeti bolj trajnostno in en preprost način je prav ta, da večkrat oblečeš isto stvar.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s