SREČNO NOVO LETO

Srečno novo leto!

Besede, ki smo jih v preteklih dneh neštetokrat slišali in večkrat tudi izrekli, ne da bi sploh pomislili zakaj.

V svoje domove smo sprejeli prijatelje in znance, ki so k nam prišli zgolj z namenom, da nam voščijo sreče in zdravja v letu 2019. Mnogi so se celo več mesecev pripravljali na najdaljšo noč v letu in za praznovanje le-te porabili ogromno denarja. Čeprav je glavni krivec za to seveda (kot za vse) sodobna potrošniška družba, se je prihod novega leta praznovalo že od nekdaj.

Mnogi pa sicer silvestrska praznovanja dojemajo kot nekaj nepotrebnega in nepomembnega. Seveda jim tega ni moč očitati, kajti ura odbije polnoč, leto 2018 zamenja leto 2019 in naslednje jutro sonce vzide prav tako, kot je prejšnji dan. In krog se vsako leto znova ponovi.

A za nekatere nov dan v novem letu pomeni priložnost za pogled v preteklo leto in za refleksijo. V tem času se ljudje radi spomnimo svojih malih zmag, velikih uspehov in seveda smo lahko ponosni na vsako oviro, ki smo jo premagali. Če pa nam preteklo leto ni pokazalo milosti in se je usoda neprestano poigravala z nami, nam vstop v novo leto ponuja ogromno možnosti za nov in svež začetek.

Konec starega in začetek novega leta sta tudi čas, ko si postavljamo novoletne zaobljube, na katere po navadi pozabimo še preden se januar prevesi v februar. Te zaobljube se iz leta v leto ponavljajo. »V novem letu bom pričela jesti bolj zdravo.« »Več se bom gibala in redno bom telovadila.« »Ne bom več jedla hitre hrane.« In čez mesec ali dva pozabimo na vse, kar smo si obljubili, saj v resnici že prej vemo, da naše zaobljube niso uresničljive.

A novoletne zaobljube lahko izkoristimo tudi kot priliko za nove izzive in za to, da postanemo boljši ljudje. Naj bodo naše zaobljube uresničljive, a hkrati naj nam predstavljajo izziv in naj ob uresničevanju le-teh delamo dobro zase, za okolje in za ljudi, ki nas obdajajo.

V novem letu ne mečimo več petard. V trgovino hodimo s svojo vrečko in namesto s svojim avtom pojdimo s kolesom, peš ali z javnim prevozom. Pomagajmo ljudem v stiski. Preživimo več časa v družbi domačih in več časa posvetimo dobrim prijateljem. Namesto gledanja filma, pojdimo raje na sprehod. Preživimo več časa zunaj ob opazovanju narave, saj bomo le tako spoznali njeno pravo moč in lepoto. Predvsem pa imejmo radi. Naše življenje in same sebe. Ljubimo z vsem srcem in z nasmehom na obrazu se spomnimo ljudi, ki so nam življenje zaznamovali v preteklosti.

V novem letu vam želim veliko uspehov in zmag nad samimi seboj, saj so te edine, ki resnično štejejo. In seveda obilo prebedenih sončnih vzhodov in opazovanja vrednih sončnih zahodov.

Naj bo 2019 vaše.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s