BOŽIČNE DOBROTE

Decembra, ko smo vsi podvrženi nenehnemu zapravljanju in ko se najraje prepustimo prazničnemu duhu, velikokrat slišimo, da je december tudi mesec dobrote. In čeprav je dobro in dobrodošlo, da pomagamo ljudem in da se zavedamo pomembnosti nudenja pomoči tistim, ki so je potrebni, velikokrat razne korporacije našo dobroto izkoriščajo v svoj prid in nas z raznimi slogani zavajajo.

Velikokrat v decembru, mesecu obdarovanja, v večjih trgovskih centrih naletimo na zabojnike, v katere naj bi dali tam kupljeno hrano in druge dobrote in jih tako podarili socialno ogroženim družinam, ki si same teh stvari ne morejo privoščiti. Sama velikodušno podpiram takšne ideje in tudi večkrat sodelujem v podobnih akcijah. A še vedno obstaja peščica ljudi, ki se sodelovanju v takšnih projektih odpoveduje pod pretvezo prevečkrat narobe interpretiranega slovenskega reka »dobrota je sirota«.

A dobrota ni nikoli sirota. Ravno obratno. Sirote postanemo mi in naše duše, ko ta rek uporabimo kot izgovor.

Ne morem si predstavljati kako se počutijo ljudje, ki si v enaindvajsetem stoletju ne morejo privoščiti božiča. Preveč opevanega in prenapihnjenega praznika, ki vsako leto znova izkorišča slabo vest in predebelo denarnico vročičnih in naivnih potrošnikov. In žalostno je, da se večina le-teh ne zaveda revščine in bede, v kateri so ljudje primorani živeti zaradi svetovnih korporacij, ki izkoriščajo vsak praznik v svoj prid. In zaradi katerih so ti ljudje posotopoma, a prenaglo izgubili službe, saj trg malih, domačih obrtnikov ne izkorišča poceni delovne sile in posledično postaja nekonkurenčen megalomanom. In te svetovne korporacije kot da bi se posmehovale tem ljudem iz dneva v dan bolj oglašujejo božič in poudarjajo njegov smisel, ki naj bi bil po njihovo seveda v obdarovanju, obilici materialnih dobrin in v gonji po tem, da smo tudi v tem prazniku boljši od soseda.

In nalašč ali pa zgolj zaradi lastne nevednosti izpustijo najpomembnejši del božiča in praznikov – to sta dobrota in iskrena pomoč sočloveku.

Čeprav se ljudem tudi to že zdi izrabljen marketinški trik, obstaja še vedno preveč družin, ki božiča ne bo preživelo v toplem stanovanju ob obloženi mizi prazničnih dobrot. In na stotine otrok bo zjutraj z iskrico pričakovanja v očeh priteklo v dnevno sobo in bo pod božično jelko namesto daril našlo mati, ki s strtim srcem zadržuje solze, medtem ko gleda kako otroku počasi ugaša iskrica v očeh.

Kljub kruti realnosti, ki se je v podzavesti že vsi zavedamo, še vedno ljudje mislimo, da smo preponosni, da bi za socialno šibke kupovali osnovne življenjske potrebščine. In še vedno zviška gledamo na ljudi, ki v trgovini namesto, da bi kupili hrano priznane blagovne znamke, kupijo najcenejšo.

Nič ni sramotnega v tem, da sočloveka prosimo za pomoč, ko smo v stiski. Kajti prav v tem je smisel našega obstoja. Tu smo zaradi drugih in da drugim pomagamo, kajti le tako bo svet zopet postal lep in življenje bo dobilo nov smisel.

Izkoristimo praznike v dober namen in pomagajmo nekomu v stiski. Nam ta preprosta gesta morda ne bo pomenila veliko, a tistemu, ki bo našo pomoč prejel, se bo vsaj za en dan polepšal svet. In takšni trenutki, ko se sleherni človek zave, da ima moč delati dobro, so trenutki sreče, ki krojijo naše življenje in ga delajo polnega.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s