VESELI DECEMBER

Veseli december – mesec, ko naj bi večino časa preživeli obkroženi z družino ali z ljudmi, ki jih imamo radi. V tem prazničnem času naj bi drug drugega posipali z ljubeznijo, objemi in naklonjenostjo. In najpomembnejše – bili naj bi veseli.

A za preveč družin in posameznikov je to daleč od realnosti. December, veseli ali nori, veliko ljudem povzroča ogromno stresa, preglavic in jih spravlja v zadrego. In to ne le zaradi gneč v trgovskih centrih in kolokvijev ali testov.

Od nas se decembra pričakuje, da ves svoj čas (in s tem tudi vsa svoja finančna sredstva) posvetimo svojim bližnjim. Z vseh strani v nas kričijo oglasi in nas obveščajo o najnovejših božičnih, miklavževih in decembrskih ponudbah. V trgovinah z oblačili že konec novembra pričnejo prodajati božične puloverje, nogavice z božičnimi motivi in celo spodnje perilo, namenjeno zgolj za praznični čas. In seveda ljudje, ki smo z vseh strani bombardirani z informacijami o prazničnih ponudbah, temu nasedemo. In tudi tokrat sama nisem izjema.

Še vedno raje kot da kupim čokolado v navadnem ovitku, kupim tisto, ki ima na embalaži natisnjene snežinke in dedka mraza, čeprav je sicer za malenkost dražja. A to je cena, ki sem jo pripravljena plačati za kanček božičnega vzdušja (očitno). Vsak dan znova čakam na preži za novimi prednovoletnimi ponudbami, da si lahko končno kupim še en bleščeč pulover (ki ga bom seveda oblekla samo enkrat). In seveda tudi jaz na blagajni podležem pritisku in v košarico brez slabe vesti dam čokoladno figurico snežaka. »Saj je samo 37 centov,« se tolažim. Kajti ne zavedam se, da teh nekaj centov, ki jih jaz zapravim mimogrede, nekdo krvavo potrebuje.

Preveč je otrok, ki za božič ne bodo le brez darila, temveč tudi brez toplega obroka. Medtem pa se bosta iz sosednjega stanovanja slišala negodovanje in histeričen jok »povprečnega« najstnika, kajti za božič le-ta ni dobil najnovejšega iPhona, ampak »le« novi Huawei.

Kruta je realnost mamic in očetov pa tudi dedkov in babic, ki se iz dneva v dan sprehajajo med policami supermarketov v lovu za najcenejšimi, a vseeno najlepšimi darili za svoje otroke in vnučke. In mi, naivni produkti kapitalizma brez sramu na stotine evrov zapravljamo za stvari, ki jih dejansko ne potrebujemo.

Mislimo, da bomo z bleščečo in brezhibno okrašeno novoletno jelko in lučkami, ki jih obešamo na balkone, lahko zaigrali srečo, toplino in veselje, ki so že zdavnaj zapustili naš dom.

Tako smo zaslepljeni in zatopljeni v vročico zapravljanja, ki nas vsak dan znova potegne vase, da smo pozabili na pravi smisel praznikov. Raje kot da si izmenjamo nešteto daril brez prave vrednosti, drug drugemu poklonimo iskren nasmeh in lepo besedo. Kajti vrednost darila ni pomembna, če smo sami ob tem prazni. In seveda raje kot da zapravljamo svoj čas z nakupovanjem precenjenih daril, ga namenimo svojim bližnjim, in denar, ki bi ga sicer zapravili za le-ta, namenimo ljudem, ki ga res potrebujejo. Kajti le tako bomo končno občutili pravi smisel božiča in resnično moč prazničnega vzdušja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s