DOMA JE NAJLEPŠE

Vsakič, ko se vrnem domov, morda po dolgem potovanju ali zgolj po dolgem dnevu, si vedno ponovim že neštetokrat omenjeni in že skoraj ponarodeli slovenski rek. »Povsod je lepo, a doma je najlepše«. Ampak a res tako mislimo?

Mladi odhajajo. In to ne samo iz manjših rojstnih krajev, temveč tudi iz naše domovine – Slovenije. S problematiko bega možganov se naša prelepa alpska državica ukvarja že vrsto let in ni ji videti rešitve.

Kako lahko mladi v nedogled ponavljamo, da nam je doma najlepše, če nimamo prostora pod nebom, ki bi bil samo naš in bi mu lahko rekli dom? Kako naj se veselimo povratka v domovino, če nam le-ta ne nudi služb in posledično možnosti preživetja v njej? Koliko časa se bomo še slepili z ljubeznijo do naših Alp in morja, za katere s ponosom trdimo, da nas vedno znova vlečejo domov, čeprav “doma” ni ničesar zares našega?

Patriotizem se v zavesti mladih vedno bolj pomika v ozadje in v ospredje prihaja potreba po preživetju, za katero se skrivajo obup, melanholija in tegobe slehernega Slovenca.

Na mladih svet stoji. A na mladih stoji tudi prihodnosti naše države. Na koga se bo oprla, ko bodo stari stebri vlade pričeli popuščati, če “doma” ne bo več nikogar, ki bi jih nadomestil? Kdo bo spodbujal razvoj, če bo vsak z vsaj malo potenciala šel v svet v upanju na boljše pogoje za študij, delo … življenje?

Stagnacija, ki nedvomno vodi v propad, je neizbežna in še kako pričakovana. Kajti mladih danes ne zanima več, pod čigavim vodstvom delujejo in kdo jim daje kruh – želijo si le preživeti. In čeprav bi preživetje v tem neizprosnem svetu, v katerem ni prostora za napake, moralo biti samoumevno, se je treba zanj boriti in včasih celo žrtvovati, da bi omogočili spodobno življenje našim bližnjim.

Smešno, kako ljudje poimujemo svoj dom. Dom je tam, kjer lahko spodobno živimo, brez da bi za to morali trpeti z dneva v dan. Toda ali takšen dom sploh obstaja?

Čeprav se nam včasih zdi, da človečnost ne obstaja več v tem absurdnem in pokvarjenem svetu, se moramo ozreti po svoji okolici in se zavedati, da dokler imamo ob sebi ljudi, ki nas imajo radi, je naše mesto in naš dom prav tam – ob njih. In tako smo lahko olajšani, da v propad ne bomo šli sami, ampak z ramo ob rami z ljudmi, ki nam pomenijo vse.

A ne skrbite, država bo že poskrbela za nas, kajti »povsod je lepo, a doma je najlepše«.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s